- Komerční sdělení -aktuality

Zatočí vaječná dieta s kily nebo spíše se zdravím?

Vyvolává úšklebky na tváři a mnozí lidé při tomto druhu stravování nevěřícně kroutí hlavou. Vajíčková dieta nevypadá na první pohled příliš lákavě. Otázkou zůstává zda se díky ní hubne a zda škodí zdraví.

Martin Harvan 11.09.2021 13:00 vajíčko – vejce Foto: Shutterstock
Vajíčka mají nízkou kalorickou hodnotu, obsahují kvalitní bílkoviny, tuky i sacharidy.
Rychlé shazování tuku zaručeno, ale …

Jde o dietní program jako každý jiný, jen má o něco horší pověst. Nepřející ji spojují s hladověním, zvyšováním cholesterolu a nedostatkem pestrosti ve stravě. Na druhé straně však stojí lidé, kteří si ji nemohou vynachválit. Vajíčková dieta je klasický program na hubnutí, kteří se osvědčil v minulosti zejména u lidí, kteří se potřebovali za krátký čas zbavit podkožního tuku. Využívali ji sportovci v kulturistice a fitness. V současnosti, ačkoli se používá minimálně, přichází ve více pestrých obměnách a slibuje kvalitní výsledky při shazování nadbytečného tuku. Zmiňovaná dieta počítá s nízkým obsahem kalorií. Vychází tak ze základní rovnice hubnutí, při které musí být příjem energie nižší než její výdej.

Málo kalorií, hodně bílkovin

Vajíčka mají nízkou kalorickou hodnotu, obsahují kvalitní bílkoviny, tuky i sacharidy. Všechny tyto látky patří ke klíčovým makroživin, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Každá živina však působí jinak a samozřejmě má i odlišné využití. Bílkoviny označované populárnějším názvem proteiny se podílejí na budování svalové hmoty, regeneraci buněk a tkání. Sacharidy jsou zdrojem energie pro svaly a mozek. Díky ním se hýbeme a vládzeme přemýšlet. Podobně jsou na tom tuky s tím rozdílem, že jsou zdrojem vitamínů D, A, K a E.

Potěší kosti, zmírní depresi

Nutriční specialistka z Michiganu State University Kelle Ploweová tvrdí, že vejce jsou ideálním zdrojem kvalitních živin. „Tělu dodávají bílkoviny, cholin, vitamin D, lutein a nízké množství sacharidů. Nízká hladina cukrů může způsobovat, že jsme častěji hladoví, „upozorňuje i na nedostatky tohoto stravovacího plánu. Zmíněný cholin patří do skupiny vitaminů B a v těle se podílí na látkové přeměně tuků včetně cholesterolu. Vitamin D potřebujeme na pevné kosti, ale také dobře působí v rámci prevence deprese a úzkostných nálad. Lutein je antioxidant, který je klíčový při ochraně zraku a zajímavé je, že ho obsahují i ​​oči.

Zlatá střední cesta

Skromná popularita vajíčkové diety souvisí zejména se strachem z časté konzumace jídel z vařených vajec. Pravdou je, že tento stravovací plán je založen na pojídání tří jídel, z nichž každé zahrnuje vejce. Tvůrci tohoto jídelníčku se však snaží přilákat více zájemců o dietu a přinášejí i její různé variace. Vajíčkovou dietu tak můžeme kombinovat s grilovanými kuřecími prsy, rybou, dušenou zeleninou. Vynechávají se škrobové přílohy jako jsou brambory, rýže a cukr.

žena, koláč, kalorie, ovoce, zdravá strava, trénink
ČTĚTE AJ
Co víme o kaloriích ve stravě a v těle?
14 dní a tuk je pryč?

Velké oblibě se těší zejména čtrnáctidenní vajíčková dieta. Každý den se konzumuje jedno jídlo s vařeným vejcem. Bílkoviny se dále mohou doplňovat z libového kuřecího masa a ryb. Doporučuje se zelenina jako brokolice, špenát, listová zelenina. Z ovoce jsou povoleny citrusové plody. Zajímavá je i kombinace této diety s grapefruitem. Ten se má přidávat ke každému jídlu, které obsahuje vařené vejce nebo proteiny z libového masa.

extrémně kombinace

Odborníci upozorňují, že jedení vajec bez doplňování jiných zdrojů bílkovin, tuků a sacharidů je pro organismus nebezpečné. I z tohoto důvodu nedoporučují pokoutně diety, které počítají pouze s konzumací vajec po dobu několika dní. Někteří „specialisté“ na výživu vzpomínají i takzvanou lékařskou vaječnou dietu. K jednomu kusu vejce uvařeného natvrdo se konzumuje krajíc chleba, a to maximálně třikrát denně. Tento druh diety lze doplnit o ovoce a zeleninu. K doporučeným nápojům, patří voda, černá káva a čaj bez cukru.

Pouze pro silné nátury

Kromě toho existuje i keto vaječná dieta. Ketóza je stav, který vzniká při nízkém příjmu sacharidů. V takovém případě se energie čerpá z tuků. Zmíněný varianta vajíčkové diety počítá tedy i konzumací živočišného másla nebo sýra. Nevýhodou tohoto typu stravování může být zvýšení cholesterolu, pokles energie a problémy s trávením, protože vajíčka neobsahují látku typickou pro zeleninu a ovoce, vlákninu.

Nejnovější články

- Komerční sdělení -zpravy

Další články autora

- Komerční sdělení -PR článek